top of page

Stjernedrys til unge

Kronprinsparret valgte den 2. november FRAK som modtageren af deres Sociale Stjernedryspris 2019. Prisen er på 100.000 kr. De begrundede valget af FRAK således:

“462 unge fra udsatte boligområder i København har siden 2013 været tilknyttet FRAK, som ser et potentiale i de unge. I FRAK bliver de unge mødt i øjenhøjde og hjulpet ind i et arbejdsfællesskab, hvor de løser store og små opgaver for FRAK’s kunder. Som FRAK selv siger: ”Her får de unge sved på panden, penge på lommen og konkret arbejdserfaring, de kan tage med sig videre i deres liv”.

Først og fremmest bliver unge, der har et fritidsjob, gode til at arbejde. Ifølge undersøgelser fra både Rambøll, Center for Boligsocial Udvikling og Foreningen Nydansker er et fritidsjob gavnligt for de unges personlige udvikling. Ved at tale med kolleger og kunder får de styrket deres sociale kompetencer og bliver bedre til og mere tilpas ved at tale med fremmede. Når de får ansvar for og lykkes med konkrete arbejdsopgaver, oplever de en stolthed, ansvarsfølelse og øget tillid til egne evner. Derudover viser undersøgelserne, at de unge bliver bekendte med normer på arbejdsmarkedet og får helt konkret viden om, hvad det vil sige at være på en arbejdsplads. De unge får derved mere realistiske forventinger til arbejdsmarkedet, hvilket hjælper dem til at planlægge deres egen uddannelsesvej og eget arbejdsliv.

Kronprinsparrets Priser var Bikubenfondens bryllupsgave til Frederik og Mary i 2004. Formålet med prisuddelingen er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.

FRAK modtager prisen i Odense. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Kronprinseparrets pris betød opmærksomhed til drengene fra Urbanplanen. Politiken lavede en fin reportage, da Yaw Yeboah og tre andre byggede blomsterkasser af skibspaller til Bondegården i Træværkstedet i TinkerTank.

HVAD ER FRAK?

Frak er en socialøkonomisk virksomhed, som lærer unge i udsatte byområder i København at arbejde. Hos Frak har de siden 2013 haft 462 unge i et arbejdstræningsforløb. 140 af dem var i 2019. 280 unge har fået et fritidsjob efterfølgende. De unge kommer fra Indre eller Ydre Nørrebro, Nordvest, Tingbjerg og Amager.

Frak var oprindelig en forkortelse for Fritidsakademiet, men de unge tog ordet Frak til sig, så derfor hedder virksomheden i dag bare Frak.

I Urbanplanen har unge fra FRAK bl.a. udført havearbejde for beboere, malet hegn og kældre og hjulpet til ved events. FRAKs arbejde i Urbanplanen sker i samarbejde med Partnerskabet og Driften.

bottom of page