top of page

Unge snupper ukrudtet


FRAK ordner haver i Urbanplanen

Ukrudtet pibler frem, græsplænen er blevet for lang til at græsslåmaskinen kan klare mosten og hækken er for længst stukket af. Nogen gange kan det være svært at holde styr på haven. Derfor var det nogle glade haveejere, der i efteråret fik besøg en flok gæve lokale drenge, der fik styr på haverne. I Remisevænget Vest er der 266 rækkehushaver. Ti af dem er i løbet af efteråret blevet ordnet af lokale unge. Over otte lørdage har 13 forskellige drenge fra Urbanplanen mellem 13 og 16 år blandt andet klippet græs, beskåret hække og renset fliser. Til stor glæde for beboerne, som ikke har haft penge op af lommerne. Fra en af haveejerne lyder der en stor ros: ”De var så effektive og meget, meget høflige. På 3-4 timer fik de ordnet min have, der ellers lignede Amager Fælled. Jeg havde troet, at de ville komme med elektriske græsslåmaskiner og hækkeklippere, men alt foregik ved håndkraft. De må meget gerne komme igen i min have,” lyder det fra en af de heldige beboere.

Godt job Inden de unge tog ud i haverne, havde de fået undervisning af en anlægsgartner, der havde fortalt dem om beskæringsteknikker og givet en intro til selve anlægsfaget. ”De unge synes, at det er fedt at arbejde med redskaber og værktøj og har været glade for opgaverne”, fortæller Anders Andersen fra Fritidsakadamiet (FRAK), der har ansat de unge til opgaverne. Projektet er blevet testet i en forsøgsperiode henover efteråret og vinteren, hvor Partnerskabet har betalt lønninger til de unge. Dermed har det været gratis for beboerne at få ordnet deres haver. Fair udvælgelse Med 266 haver og en begrænset økonomi var en udvælgelse af haverne nødvendig. Varmemester fra Remisevænget Vest, Erik Etmann, har haft til opgave at vurdere hvem, der opfyldte kriterierne for at få ordnet haven gratis. ”Vi startede med de haver, der i særligt grad var misligeholdte. Derefter var vi ude i resten af rækkehusene og fortælle om tilbuddet. I forhold til de beboere, der meldte sig til, har jeg måtte vurdere, om de reelt havde brug for tilbuddet. Nogen har jo set det som en fed service at få ordnet have helt gratis. Der har jeg måtte vurdere og selvfølgelig udvælge dem, hvor beboerne fx er syge eller handicappede og derfor ikke har mulighed for at vedligeholde en have. Dernæst har vi hjulpet dem, som reelt ikke har overskuddet, og haverne måske er stukket helt af for dem. Nu er de haver i orden, og vi har ladet dem vide at vi forventer at de vedligeholder dem fremover,” fortæller Erik Etmann, der håber at forsøget kan fortsætte. Formand i Remisevænget Vest, Lars Emanuel er også positiv over projektet: ”Jeg har kun hørt positive ting fra de beboere, de har været rundt hos. Vores drift er også begejstret, så jeg synes da, at det er noget vi burde fortsætte med om muligt. Det får også de unge i gang, og det er godt,” lyder det fra Lars Emanuel.

På udkig efter midler Projektet har som nævnt været et forsøg på at skabe meningsfulde fritidsjob i Urbanplanen. Partnerskabet arbejder nu på at finde flere midler, så projektet kan fortsætte i 2018. Det håber de også i FRAK. Anders Andersen, projektleder på FRAKS nye indsats UKRUDT, der er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond; ”Det her projekt giver rigtig god mening på så mange forskellige planer. De unge får et fritidsjob og tjener deres egne penge. Beboerne får ordnet en opgave, som de ikke selv kan overkomme. Derudover skabes der nogle rigtig fine møder mellem beboere og de unge. De unge kommer ud i folks private haver som fagmænd, og det giver et helt nyt blik på de unge.”

Vil du vide mere om haveprojektet, så kontakt Søren Løkke på solo@3b.dk

HVAD ER FRAK

Frak er en forkortelse af fritidsakademiet og er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder for at få unge ind på arbejdsmarkedet. Læs mere om FRAK her

Før og efter billede fra en af haverne

Før og efterbillede fra en af haverne

bottom of page