top of page

ALT_CPH16 CROSSCUTS

2.-4. september 2016 er du inviteret til alternativ kunstmesse på Fabrikken for Kunst og Design Væggene brydes ned og samfundet inviteres ind, når Alt_Cph16 under titlen Crosscuts sprænger rammerne for, hvordan en messe, et udstillingssted eller et projektrum normalt tager sig ud. Alt_Cph16 Crosscuts afprøver og synliggør samtidskunstens evne til at skabe nye skæringer mellem sig selv og sin omverden. Deltagerne på årets Alt_Cph udspringer ikke fra steder, der definerer sig med fire vægge, men som platforme og initiativer, der er født af det samfund og den kontekst, de kommer fra, og som arbejder i interaktion med selvsamme omgivelser. De inviterede deltagere er hentet ind fra hele verden – Jakarta, New York, Katmandu, Istanbul, Bratislava og København for at nævne nogle. Fælles for dem er, at kunsten er en proces frem for et produkt, og samskabelse den absolutte drivkraft.

Deltagerne på Alt_Cph16 skaber situationer, hvor produktion og udveksling er i fokus, og hvor kunsten ikke afgrænser sig til lukkede kuber men overlapper med andre rum og zigzagger mellem discipliner. Fx kan man være med til at producere store oppustelige brosten som kan bruges til politiske aktioner i Tools for Actions pop-up fabrik. Man kan også lære at DNA-klone kun med gængse køkkenredskaber hos Kitchen Lab eller uddanne sig til skralder med kunstnerduo Martinka Bodrikova & Oscar de Carmen.

Alt_Cph16 nedbryder produktionshallens grænser i ønsket om at lade kunsten krydsbefrugte med den lokale kontekst, Sundholmskvarteret. Eksempelvis kan man komme på guidet tur i Alt_Cph med lokale beboere, der er uddannet af B_Tours til at fortælle deres egen historie om kunsten. Eller man kan smage Sisters Cuisine’s mad, der tilberedes på Jesper Aabilles køkkenværk ”Slangen”.

Alt_Cph 16 kurateres af Charlotte Bagger Brandt og Amalie Frederiksen fra Råderum. Råderum har siden 2008 udvidet og udfordret kunstens konventionelle rum. Vi arbejder med åbne processer og fleksible formater frem for færdige produkter, og et vigtigt aspekt i vores arbejde er kunstens potentiale og udfoldelse i forskellige sociale og samfundsmæssige kontekster.

Deltagende kunstnere i Alt_Cph16 Crosscuts:

B_Tours er en platform for urbane vandringer, der muliggør nye måder at bruge byen på. Til Alt_Cph har de uddannet beboere fra Sundholmskvarteret til at vise rundt i kunsten med lokale øjne. Bikes Breaking Borders er et netværk, der arbejder for fri bevægelighed for alle mennesker. Under titlen Open Gestures – the Party er de værter for åbningsfesten på Alt_Cph. Copenhagen Game Collective er et kollektiv, der samler folk, som er interesseret i uafhængig spilkultur. Til Alt_Cph har de skabt værket Wandertrust. Jatiwangi Art Factory er et kollektiv, der integrerer traditioner fra de indonesiske landområder i samtidskunsten. På Alt_ Cph skaber de en deltagerbaseret lydperformance med keramikinstrumenter. Jens & Morten med Monarkiet. Jens & Morten er en kunstnerduo, der driver kulturcenteret Kulturdivisionen i Holstebro. Under Alt_Cph live transmitteres deres begivenhed Open Slaughterhouse på Kulturdivisionen fra en pavillon skabt af Monarkiet. Jesper Aabille skaber sociale og kunstneriske projekter med måltidet som fællesnævner. På Alt_Cph16 deltager han med ”Slangen” og ”Mobilt Køkken”, som kobles på andre kunstneres værker. Kitchen Lab er et biokemisk laboratorium, hvor almindelige køkkenredskaber bruges til at skabe elektricitet, klone DNA, lave papir og kommunikere planter og mennesker imellem. På Alt_Cph viser Mindaugas Gapševičius hvordan du selv kan komme igang.

Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen er en kunstnerduo, der arbejder med at skabe sociale økosystemer. Deres bidrag til Alt_Cph tager udgangspunkt i overskudsmad fra lokale supermarkeder.

Sigrids Stue med PASAJ. Sigrids Stue er et projektrum i Gellerup, der integrerer kunsten lokalt. PASAJ er en kuratorgruppe, der skaber alternativer til den kommercielle del af kunstverdenen i Istanbul. På Alt_Cph har de sammen skabt en udendørs installation som publikums inviteres til at deltage i.

Sujan Dangol er en del af kunstkollektivet Guthi i Kathmandu. Dangol har fokus på klimaændringer, bæredygtig kultur, alternative rum og samfund og arbejder tværæstetisk og gerne deltagerbaseret.

Fabrikken for kunst og design huser Alt_Cph. De inviterer os alle sammen indenfor på åbningsdagen med et fælles velkomstværk.

Tools for Action er en kunstner- og aktivistgruppe, der skaber oppustelige skulpturer til brug i politiske aktioner. Under Alt_Cph vil gruppen producere store oppustelige mursten i deres pop-up fabrik.

Trampoline House med Sisters' Cuisine. Sisters' Cuisine er en catering-service drevet af kvinder fra Trampoline House’ kvindeklub. Under Alt_Cph laver kvinderne mad live mens de fortæller om vilkårene i danske asylcentre.

Utopia School er et nomadisk læringsfællesskab, der deler viden om utopiske projekter. Under Alt_Cph vil Utopia School være vært ved forskellige utopiske skolesituationer.

Wooloo er et kunstnerkollektiv med fokus på sociale og kunstneriske eksperimenter. På Alt_Cph deltager Wooloo med gæstfrihedsprojektet Human Hotel som har matchet de internationale kunstnere med lokale værter.

YNKB & K-O-N-T-O. YNKB er en kunstnergruppe, der skaber kulturelle og kunstneriske aktiviteter i dialog med lokalbefolkningen på Ydre Nørrebro. Under Alt_Cph inviterer de til fælles-reparation på Nærgenbrugsstationen sammen med K-O-N-T-O. K-O-N-T-O er et samarbejde mellem designer Elisabeth Kiss og kunstner Morten Bencke. K-O-N-T-O står for det visuelle design af skilte og afmærkning i selve fabrikshallen.

For yderligere information og pressefotos kontakt presseansvarlig Anne Riber: anne@raaderum.com mb: 40894224

bottom of page