top of page

Fra elev til iværksætter


Af Lya Moestrup, Partnerskabet

En specialklasse på Højdevangens skole har fået en iværksætteropgave: de skal plukke æbler fra 100 træer på Amager, æblerne skal mostes, og til sidst skal eleverne sælge mosten lokalt. Overskuddet fra salget skal gå til en oplevelse for hele klassen. ÆbleMust er et undervisningsforløb, der sætter fokus på iværksætteri ved at udnytte naturens ressourcer, og en skoleklasse på Højdevangens Skole har sagt ja til at samarbejde med Partnerskabet og Frugtplukkerne, en socialøkonomisk virksomhed, om at plukke æbler hos haveejere på Amager. Fra skema til proces Det lyder enkelt, men er faktisk en svær opgave! Eleverne er vant til skemaundervisning og på forhånd tilrettelagt undervisningsmateriale. I ÆbleMust skal eleverne indgå i en proces - de skal være med til at skabe indholdet og i samarbejde finde løsninger på de mange små opgaver, der kommer undervejs. Det er ikke nemt, og kan for mange virke lidt abstrakt. Det abstrakte bliver dog hurtigt afløst af konkrete opgaver. Eleverne skulle som noget af det første lave et mini-mosteri, hvor de selv prøvede at lave æblemost. Det foregik i skolegården på Højdevangens Skole, hvor vi havde lånt en lille æblepresser af Miljøpunkt Amager. Æblerne kom fra nogle nærliggende haver, og var mere eller mindre modne, da de faldt ned under et stormvejr. Resultatet blev en frisk, syrlig-sød og ufiltreret most. Eleverne gik denne dag hjem med en tydelig idé om deres produkt, og hvad de skal sælge til deres kunder. DR-drøm Iværksætterforløbet varer 2½ måned, og består af en række af konkrete opgaver – og oplevelser. Eleverne lærer at tænke forretning, og at man skal have et godt produkt, hvis man skal kunne sælge det. De lærer også om kunde-typer , og så skal de selv finde frem til kunderne og holde en salgstale for dem. Her i starten af forløbet har eleverne en drøm om at sælge mosten til Danmarks Radios kantine, men lad os nu se, hvem der bliver den heldige køber af den friske Amagermost.

Læs mere om projektet på www.frugtplukkerne.dk

bottom of page