top of page

Naboskab på hjul

Vi cykelpiloter har selv prøvet at sidde foran på ladet, så vi ved hvordan det er at være passager”, fortæller Yvonne, mens hun træder grundigt i pedalerne på den store, flotte rickshaw-cykel. Hun suser afsted ud på Fælleden med mig siddende på ladet. Man føler sig tryg og godt tilpas, for Yvonne kører rask til, men tager samtidig hensyn til huller i stien eller kantsten på vejen. Som passager er det dejligt at få vind i håret og mærke solen på huden mens man kan sidde og slappe af.

Yvonne er efterhånden en erfaren cykelpilot og hun elsker at give sine naboer en på opleveren. Det er nemlig det, det hele drejer sig om i ’Naboskab på hjul’ – at give ældre eller sårbare medmennesker mulighed for at komme på tur ud i naturen eller i byen.

Den første, jeg kørte med var Freddie”, fortæller Yvonne. “Ham kender jeg fra min naboopgang på Urmagerstien. Freddie er gammel slagter, men nu kan han kun gå med sit gangstativ, så han kommer ikke meget ud. Vi blev enige om at køre et par ture rundt på Amager hvor han er født og opvokset. Det kom der rigtig mange sjove historier ud af, kan jeg fortælle dig, for Freddie snakker og snakker, når byen bringer minderne frem”.

På turene med Freddie har Yvonne en ekstra passager med. Det er Dorthe som hun benævner som sin ’co-driver’. Det er rart at have et par ekstra hænder til rådighed, når en gangbesværet skal op eller ned fra cykelladet.

Det er foreningen ’Cykling uden alder’, Peder Lykke Centret og Partnerskabet der har startet projektet ’Naboskab på hjul’ op i Urbanplanen. Nu er Yvonne blevet kaptajn og der er hele tre ladcykler til rådighed. Efter coronakrisen er der heldigvis nu igen gang i hjulene. Der er omkring fem faste cykelpiloter, men de vil gerne være flere. Derfor vil cykelpiloterne fra ’Naboskab på hjul’ holde ’åbent’ på Bondegården hver onsdag kl. 15.30 – 17. Så kan man komme og se cyklerne og tale med en, hvis man kunne tænke sig at blive cykelpilot, at være ’co-driver’ eller at få sig en tur som passager. At blive oplært som cykelpilot tager blot 2-3 gange af en times varighed.

Kunne du tænke dig at være med i ’Naboskab på hjul’?

Så kom ned på Bondegården onsdage kl. 15.30 – 17,

skriv til Yvonne Brovsting på email: isayvo@mail.dk.

eller kontakt Søren Løkke fra Partnerskabet på 2328 4752 eller solo@kab-bolig.dk.

Sådan ser cyklen ud. Yvonne med en medarbejder fra Bondegården som fotomodel.

En hurtig selfie med cykelpilot Yvonne og denne artikels forfatter på tur.

Det er godt for sjæl og krop at se børnene lege i alt det grønne.

Hist hvor vejen slår en bugt. Det er så skønt på Fælleden!

bottom of page