top of page

Genbrug er guld, fællesskaber er fantastiske


Under Frelsens Hærs genbrugsbutik og hjemløseherberg på Hørhusvej 5 er der livlig aktivitet. Kælderen har hidtil været stoppet til bristepunktet med aflagte møbler, ting og sager. Der er stadig mange ting, men nu er der også plads til mennesker. Og det er det, det hele handler om, fortæller Anna Welin Meesenburg og Tina Susanne Olesen.

De to er veninder fra studietiden og elsker at være sammen med mennesker på den kreative måde. Når man mødes om fx at sy, ordne noget eller bygge på et eller andet, er det sådan en dejlig måde at være sammen på – meget bedre end bare at sidde ned overfor hinanden og drikke kaffe.

Begge kvinder bar på en drøm om at finde et værksted, hvor man kunne udfolde sig med, hvad man nu havde lyst til.

“Jeg var frivillig i Frelsens Hærs genbrugsbutik og fik øjnene op for den der store, fede kælder”, fortæller Tina Susanne Olesen. Hun talte med Frelsens Hær, som godt kunne se idéen i, at kælderen kunne bruges til mere end primært opbevaring. Derefter tog hun kontakt til Miljøpunkt Amager – og de satte hende i forbindelse med Camilla Sandahl Christensen fra Hørgården Nærgenbrugsstation. Camilla og Simon Hansen fra Partnerskabet gik nemlig med tanker om et sted, hvor man kunne gøre brug af alt det træ, der kom ind på genbrugsstationen. Simon Hansen og praktikant Daniel Valter fra Partnerskabet ville gerne starte et træværksted for beboere i Urbanplanen.

Kontakten blev til opstarten på foreningen TinkerTank, som havde sit første bestyrelsesmøde i juni måned. Siden er der blevet betalt depositum for leje til Frelsens Hær, der er blevet vedtaget vedtægter og formålsparagraffer, og de tre kvinder – og dem, der har sluttet sig til det gode selskab – har flyttet mere end 45 tons ting og sager væk fra kælderen. En kæmpe opgave, som krævede en stor indsats af mange, engagerede mennesker!

Hvorfor det mærkelige navn?

På engelsk siger man “He’s tinkering with things”, som betyder at “han fifler med noget”. En “tinker” var en irsk rejsende, som gik fra hus til hus og indsamlede ting af metallet tin, som han lavede nye ting af.

“Det er det, vi vil” forklarer Anna. “Vi vil skabe nyt ud af gammelt”.

“Der bliver smidt så mange rigtig gode ting ud” tilføjer Camilla. “Man har nærmest en forpligtelse til at prøve at gøre tingene på en ny måde, og med TinkerTank vil vi skabe mulighed for at handle frem for at tænke i en tænketank”, griner Camilla.

Huslejen er lav, så der er lige adgang til opfinderi i TinkerTank. Stifterne af foreningen fandt hurtigt ud af at der er mange kreative kræfter på Amager, der gerne vil have et sted at udfolde sig. Allerede efter første informationsaften var pladserne udlejet til andelsmedlemmer. De betaler 30 kr. pr. km2 + 50 kr. om måneden i medlemskab. Men man kan også bare være “almindeligt medlem” og ikke have en fysisk plads i kælderen. Så kan man alligevel komme og bruge faciliteterne til at bygge eller reparere.

Amager Vest Lokaludvalg har støttet projektet økonomisk til opstart og afholdelse af fem workshops i november måned. Det er bl.a. workshops, der går ud på at udsmykke foreningens børnehjørne og fællesområder, at reparere stole, at bygge pallesofaer og sy hynder, og endelig er der takkefest og juleklip den 30. november kl. 17. Læs mere på facebook.com/ tinkertank2300.

Anna, Tina og Camilla er overvældet over al den hjælpsomhed og goodwill de bliver mødt med, når de rækker ud i lokalområdet, til Teknik- og miljøforvaltningen og til Boligforeningen 3B.

“Der er så mange, der gerne vil hjælpe os med det her. Det er en helt utroligt positiv oplevelse”, slutter Anna.

bottom of page