top of page

Fra kaffegrums til østershatte


Foto: Eva Sofie Rafn

Hver gang vi køber et kilo kaffe, er det kun ca. 2 gram, der ender i kaffekanden. Resten – de 998 gram kaffegrums – ender i spanden til organisk køkkenaffald. Enkelte få af os har dog fundet ud af, at kaffegrums er en fremragende jordforbedring, og vi smider den derfor ud i haven.

Men nu har driftige iværksættere sat system i at forvandle nutidigt kaffegrums til en værdsat delikatesse.

Vi har talt med Oscar Kaaber, som er ansvarlig for svampedyrkningen på Beyond Coffees afdeling på Sundholmvej 6. Her planlægger Boligforeningen ellers byggeri af ungdomsboliger og seniorkollektiv. Men indtil byggeriet går igang, er 3Bs jord udlånt til Beyond Coffee.

Her bliver kaffegrums omsat til delikate østershatte, der serveres som garniture til det dyreste oksekød på Københavnske restauranter.

Dyrkningen sker i lukkede stålcontainere med fuld elektronisk kontrol af temperatur, lys og fugtighed i lange rækker af plastsække med kaffegrums. Når de sidste østershatte er plukket, bliver kaffegrumset benyttet som jordforbedringsmiddel, der tilmed kun er blevet endnu bedre af opholdet sammen med svampene.

Foto: Eva Sofie Rafn

Prøv det derhjemme

Beyond Coffee sælger også små, snedige dyrkningssæt til hjemmebrug. Det kræver blot, at familien drikker en masse kaffe og i øvrigt retter sig efter brugsanvisningen. Selvklart skulle redaktionen også lige prøve! Vi bællede masser af kaffe, vi blandede hver dag grumset omhyggeligt op med det udleverede “svampepulver”, og det hele udviklede sig. Det gik godt nok grumme langsomt – det var midt under hedebølgen og i århundredets tørreste og ringeste måned for vilde svampe – men det gik.

Omsider dukkede de første 10-12 småsvampe op, og vi stillede spanden ud i haven for at sikre lidt nattefugt. Næste morgen var selv den mindste ansats til en østershat pist forsvundet! Vi aner ikke, om det var tobenede eller firbenede, der havde guffet de små sprøde svampe i sig, men der har godt nok ikke vist sig den mindste svampespire i spanden siden. Så ja, hvad så?

Vi vover da gerne at gentage forsøget, men har ikke nået det inden dette nummers deadline.

bottom of page