top of page

45 års arbejde for Solvang Bibliotek


I 45 år har Bente Vedel Larsen arbejdet på Solvang Bibliotek. Og selv om hun fra januar officielt gik på pension, er hun stadig engageret på biblioteket – og det bliver hun ved med. Bente blev i 1971 ansat som leder på det splinternye Solvang Bibliotek. Hun kom fra en bibliotekarstilling på biblioteket på Sundbyvester Plads, og nu skulle hun sammen med fire andre starte et helt nyt bibliotek op i den nybyggede Urbanplan. - Man var bange for, at biblioteket ville blive løbet over ende - at alle bøgerne ville blive lånt med det samme, når vi nu lå op ad sådan et stort boligområde. Så der blev købt utrolig mange bøger. Vi holdt åbning 15. september 1971, og så var vi jo spændte på, hvem der kom, og det væltede ind med børn. Der var så utrolig mange børn, men vi havde heldigvis købt nok bøger, fortæller Bente. Biblioteket og lokalsamfundet Der er især tre begivenheder i Bentes lange karriere, som hun husker tilbage på med glæde og stolthed. Den første begivenhed fandt sted i 1987 og ændrede hele den måde, biblioteket arbejdede på. - Helmer Støvelbæk arbejdede med et miljøprojekt i Urbanplanen. En dag kom han ind på biblioteket og sagde, at nu skulle der ske noget. Han havde været på konference arrangeret af Danmarks Biblioteksforening og var blevet inspireret til, at biblioteket skulle spille en meget større rolle i lokalsamfundet. Indtil da havde vi ikke samarbejdet voldsomt meget med lokalsamfundet. Men vi var med på den med det samme. Der var så nogen, der fandt på at lave en lokalradio. Kattens Nærradio blev det til, og den fik lokaler på biblioteket, siger Bente og fortæller, at der senere sågar kom en dartklub på biblioteket. Radioen og Miljøprojektets øvrige aktiviteter var de første skridt i en proces, hvor biblioteket åbnede sig mere og mere for resten af Urbanplanen og blev en vigtig del af lokalsamfundet. Noget der skulle få stor betydning for bibliotekets overlevelse.

Bente sammen med Bente Trier i 1971. - Hun var kontorassistent og kom sammen med mig fra Sundbyvester Plads, uddannede sig senere til folkeskolelærer, blev ansat på Dyvekeskolen og sluttede der som en meget engageret skolebibliotekar, fortæller Bente.

Reddet på stregen I midten af 90’erne blev det moderne at tale om brugerråd på bibliotekerne. Altså det at bibliotekets brugere skulle have større indflydelse på, hvad der skete på biblioteket. - Helt tilfældigt, og meget heldigt, var vi i gang med at oprette et brugerråd, da biblioteket på et tidspunkt blev foreslået nedlagt. Nu ville alle pludselig være med i det her brugerråd, fordi de ville kæmpe for biblioteket, fortæller Bente. Biblioteket overlevede, og brugerrådet var i gang. - I mange år samarbejdede vi med Partnerskabet og især Niels Balling om aktiviteter i efterårsferien. Vi kaldte det Liv i Efterårsferien og det videreudviklede sig til Kulturforeningen Liv i Sundby, fortæller Bente. Foreningen er aktiv den dag i dag, og har siden 1999 lavet utallige kulturarrangementer i Urbanplanen. - Noget af det, jeg har gået meget op i, er områdets image. En af ideerne med Liv I Sundby var, at foreningen skulle være med til at styrke områdets image, siger Bente. At Urbanplanen har haft Liv i Sundby til at sætte gang i en masse i lokalområdet har utvivlsomt været en vigtig faktor i fortællingen om Urbanplanen, der blev kendt som et boligområde, hvor der skete noget. Brugerrådet og etableringen af Liv i Sundby er nummer to på listen over Bentes stoltheder. Kulturpiloterne blev sat i luften Som årene gik brugte Bente flere og flere timer på at lave kulturarrangementer sammen med lokalsamfundet, og færre timer på traditionelt bibliotekararbejde. De sidste 10 år har hun været menig bibliotekar og har således ikke skullet bruge tid på lederjobbet. Den tredje store begivenhed, som Bente husker tilbage på med stolthed, skete i 2008. Beboer og kulturentusiast, Marianne Orby, havde sammen med Helmer Støvelbæk fået en god idé omkring børn og kultur. Det udviklede sig til Børne-Kulturpiloterne. Nordeafonden valgte at støtte det lokale projekt med en ordentlig bunke penge. Børne-Kulturpiloterne kom til at være en del af Liv i Sundby og formåede de næste otte år at lave et hav af forskellige kulturarrangementer. Da pengene fra Nordeafonden slap op, kæmpede Liv i Sundby og projektets styregruppe med Helmer Støvelbæk i spidsen en sej og mangeårig kamp for at skaffe penge til projektet. - Det gjorde vi jo, fordi vi syntes, det var vigtigt. Vi samarbejdede en masse med skolerne om alle mulige arrangementer, og jeg brugte generelt meget af min tid i de år på Børne-Kulturpiloterne, fortæller Bente. Det store arbejde gav i 2016 endelig det resultat, at Børne-Kulturpiloterne blev en del af kommunen forankret på Solvang Bibliotek. Noget der gør Bente både stolt og glad.

Fremtiden står på frivilligt arbejde Hjertebarnet var altså sikret overlevelse og Bente gik på pension pr. 1. januar 2017. Men betød det så, at hun var færdig? Slut med kultur, lokalsamfundet og Liv i Sundby? Nej, ikke det fjerneste. Bente fortsætter nemlig som frivillig og arbejder stadig med at skabe gode kulturarrangementer i Urbanplanen. - Skulle jeg sidde der i Virum og kigge ud i luften og finde på noget andet at bruge min tid på? Nej, det ville da være dybt godnat. Jeg har nu et frivilligt arbejde, som jeg har arbejdet med i årevis og som jeg er glad for. Hvorfor skulle jeg så lave noget som helst andet, lyder det lidt skrapt fra Bente, der siger, at hun bliver ved så lang tid, hun kan – og det siger vi tak for. Uden Bentes benhårde arbejde og engagement de sidste 45 år ville Urbanplanen og Solvang Bibliotek helt sikkert ikke være helt lige så stærke, som de er i dag.

bottom of page