top of page

Ny chance for at opleve fortællinger fra 15. sal


Kunstkollektivet FAMILIEN flyttede 1. februar ind i højhuset på Peder Lykkes Vej 61. Her skabte de vandreforestillingen »En landsby på højkant« sammen med beboerne i Amagers første højhus. Huset står til nedrivning og mange af beboerne til udsmidning. Advokat Knud Foldschack er imidlertid gået ind i sagen og håber at kunne være med til at finde en løsning for beboerne.

»En landsby på højkant« kan opleves under Golden Days Festival 15.-24. september.

Da Kunstkollektivet FAMILIEN flyttede ind i Amagers første højhus, var visionen at skabe en forestilling, der portrætterede beboerne i den vertikale landsby, og som derved gav dem stemme i sagen om den planlagte nedrivning af huset og byfornyelse af området. Byfornyelsen vil løfte området socialt, så et antal rækkehuse og butikker er planlagt til opførelse i stedet for en renovering af højhuset. Overordnet set var forestillingen derfor også et indspark i debatten om den københavnske boligpolitik, hvor tendensen er, at der bliver mindre husrum til de svageste, mens de velhavende overtager boligmarkedet – også i de områder, der tidligere var til at betale for alle. Et billede, der også tegner sig omkring højhuset, hvor flere af beboerne grundet visse omstændigheder ikke er berettigede til genhusning og derfor står over for at skifte udsigten fra 15. sal med udsigten til at stå på gaden. Medmindre Knud Foldschacks indtræden i sagen kan overbevise beslutningstagerne om, at der skal findes en anden løsning.

– Vi er rigtig glade for, at Knud Foldschack er gået ind i sagen om højhuset, da forestillingen i sig selv hverken kan eller skal løse et boligpolitisk problem. Forestillingen åbnede i en kunstnerisk ramme for et møde med husets beboere, og det har aktiveret andre. Det er vi godt tilfredse med. Når vi nu spiller forestillingen igen, håber vi at sætte yderligere skub i debatten om, hvorvidt København er ved at blive en rigmandsgetto, siger Rosa Sand Michelsen fra Kunstkollektivet.

Imens Knud Foldschack i første omgang forhandler med boligselskabet inviteres publikum ind til forestillingen. I løbet af aftenen kommer publikum til at møde flere af husets beboere og får indblik i deres liv. Huset rummer 240 mennesker og ligeså mange interessante og rørende livshistorier. Foruden at få indblik i husets historie kommer du bl.a. på besøg hos kvinden på 11. sal, der synger for dig og fortæller, hvordan hun med boligen fandt ro og balance i livet og prinsen på den hvide hest. Du møder en kvindelig gamer, der ved en genhusning mest af alt frygter at blive skilt fra den nabo, der er blevet hendes bedste ven og en uundværlig hjælp i hendes hverdag. Og du kommer ind hos den musikstuderende, der ved et tilfælde har arvet flere slanger fra en tidligere beboer, og som en gang om ugen må lukke levende mus ned i terrariet. Du inviteres også ned i kælderen, hvor mørkere kræfter får frit spil, og i højden, hvor månen lyser over København.

Mange har fordomme om alment boligbyggeri og de mennesker, som bor der, men som det oftest er, er virkeligheden mere nuanceret end sort og hvid. Og vi har rigtig meget lyst til at invitere publikum ind i huset for at møde nogle af beboerne og give dem mulighed for at høre deres fortællinger og forhåbentlig gå rigere hjem, end de kom, siger Rosa Sand Michelsen.

TID & STED GOLDEN DAYS 15.-24. september man-fre kl. 19, lør kl. 17 Højhuset Peder Lykkesvej 61 2300 København S

STØTTET AF Statens Kunstfond, Københavns Scenekunstudvalg, Realdania Fonden, Amager Vest Lokaludvalg & Ensomme Gamles Værn.

PRESSEKONTAKT Janne Hovmand Storm janne@teatergrad.dk 26 16 22 56 teatergrad.dk

På & BAG SCENEN Idé + koncept Kunstkollektivet FAMILIEN

Medvirkende beboere Torben, Maj-Britt, Jarl, Max, Stine og Idor + René

Medvirkende skuespillere Rosa Sand Michelsen + Gry Guldager

Musiker Nils Foss

Instruktør Lene Skytt Scenograf Katrine Gjerding

Dramaturg Tine Byrdal

Komponist + lyddesigner Nils Foss

Lysdesign Martin Danielsen

Video Ribka Coleman

Rekvisitør + forestillingsleder Anka Holm Sørensen

FAMILIEN er et kunstkollektiv, der arbejder som et praksisfællesskab, hvor alle erfaringer og kunstneriske overvejelser bliver samlet i en fælles vidensbank.

bottom of page