top of page

Verdensmad på menuen


Plejehjemmet i Peder Lykke Centret blev i 2013 udvalgt som mangfoldighedsplejehjem. Med hjælp fra Madskolen Jorden Rundt er beboernes mad nu også mangfoldig og duften fra nogle af beboernes hjemlande breder sig. I produktionskøkkenet på Peder Lykke Centret er stemningen høj. Latter og snak blander sig rundt omkring køkkenbordene, hvor det daglige køkkenpersonale fordeler grøntsager og krydderier, som skal bruges til dagens madlavning med Madskolen Jorden Rundt. I dag er det de somaliske madværtinder fra Madskolen, der har bestemt dagens menu. Den står på gul linsesuppe, somalisk oksegryde, sambosa, fyldt mini-squash, polenta med spinat, chilisauce med tamarind og budding med frisk frugt til dessert. Nyt samarbejde Det er første gang, at Madskolen har indgået et samarbejde med et professionelt køkken, og det er en stor oplevelse at se, hvordan kvinderne samarbejder med køkkenpersonale, når de nedskrevne opskrifter forvandler sig til velduftende retter. Det var den daglige leder af produktionskøkkenet Camilla Bonde Holmegaard Hansen, der i sin tid tog kontakt til Madskolen for at udvikle et kursus i madlavning med opskrifter fra bl.a. Pakistan, Somalia, Latinamerika og Asien. Plejehjemmets køkkenet ønsker nemlig at sætte fokus på mangfoldighed i deres mad- og måltidspolitik. Kunsten at folde en sambusa Nu vil Suhuur Yusuf vise os, hvordan man folder en sambusa, der er friturestegte dej-trekanter med kødfyld. Vi holder tungen lige i munden og snart har det superseje køkkenhold styr på teknikken til at forvandle den kugleformede dej til flade cirkelformede stykker, der deles i fire lagkage stykker og foldes til et kræmmerhus – vupti nu er de klar til, at vi fylder dem med det herlige kødfyld.

Et kursus med et kulturhistorisk indhold Kurset i etnisk madlavning foregår over otte undervisningsgange. Ud over somaliske og pakistanske retter undervises køkkenpersonalet også i retter fra Latinamerika og Asien. Til hver undervisningsgang står Madskolens kok og underviser Benjamin Marcher Carlsen for en introduktion til de forskellige regioner og giver et indblik i madens historie via forskellige temaer omkring kolonisering, geografi, kulturelle traditioner og klimamæssige forhold. Kvinderne supplerer med deres personlige fortællinger undervejs og der er en stor interesse for at høre deres vinkel på alt fra forarbejdningen af kamelmælk til samtidens storpolitiske udfordringer i deres hjemlande. Samtalerne når vidt omkring, da køkkenpersonalet satte madværtinderne i stævne for at inspirere og lære af hinanden. Duften af Somalisk oksegryde Det næste der skal ske er, at Benjamin sammen med Camilla udvælger de bedste opskrifter og samler dem i et kompendium til personalet. Ud over opskrifterne, vil der være en kort introduktion til hver region, de specielle råvarer for hvert land, en oversigt over hvornår man spiser hvad og tips og tricks. En af de opskrifter, der allerede er blevet afprøvet til beboerne på Peder Lykke Centret er den somaliske oksegryde. Det var stor succes og retten indgår nu i køkkenets madplaner.

Info Madskolen Jorden Rundt er et lokalt projekt der holder til på Amager og har eksisteret siden 2013. Det er projektleder Irene von Folsach og kok og underviser Benjamin Marcher Carlsen, der startede Madskolen i et samarbejde med Amagerbro Helhedsplan, Sundholmskvarterets områdeløft og aftenskolen FORA København. Kurset i etnisk madlavning på Mangfoldighedsplejehjemmet er blevet til i et samarbejde mellem den gastronomiske virksomhed Vildt, FORA København og Madskolen Jorden Rundt. For mere information se: www.facebook.com/MadskolenJordenRundt/

bottom of page