top of page

Oplev fortællinger fra 15. sal


Teaterkollektivet FAMILIEN flyttede 1. februar ind i højhuset på Peder Lykkes Vej 61. Her vil de i den kommende tid lade sig opsluge af døgnets gang i huset og komme ind på beboernes liv. Visionen med indflytningen er at skabe vandreforestillingen »En landsby på højkant«, der skal sætte ansigt på nogle af de 240 beboeres fortællinger, inden huset rives ned og beboerne spredes som betonstøvet for alle vinde. »En landsby på højkant« kan opleves 1.-10. marts og under Golden Days Festival 15.-24. september.

Det er et særligt hus, FAMILIEN er flyttet ind i. Amagers første højhus i udkanten af Urbanplanen, oprindelig bygget til ældre. Det viste sig imidlertid hurtigt, at det var uholdbart at huse dårligt gående i de mange etager, hvis der skulle udbryde brand. Huset overgik til at være alment boligbyggeri og blev indlemmet i den drøm, der tilsagde, at der skulle være plads til alle i København. Men drømmen er ved at være slukket. Betonen forvitrer, og hverken kommune eller ejendomsselskab vil bekoste de nødvendige 140 millioner en renovering koster. Området skal fornyes og løftes socialt, og rækkehuse og butikker er planlagt til opførelse, når betonkæmpen er sunket i jorden efter sprængning. Ifølge planen i 2018.

– Der er ingen tvivl om, at huset som sådan ikke er bæredygtigt, men det er betegnende for den københavnske boligpolitik, at man skal være mere og mere velhavende for at bo i byen, og at der bliver mindre og mindre plads til dem, der har mindst. I FAMILIEN undrer vi os over, at, at de nuværende beboere ikke indgår i fornyelsesplanen, men vi håber, vi med forestillingen kan give dem stemme, så de bliver hørt, hvilket de ellers ikke bliver i denne sag, siger instruktør Lene Skytt.

Dem der i dag bor i højhuset, har formået at få det bedste ud af stedet og hinanden og kalder selv huset for ’en landsby på højkant’. En betegnelse FAMILIEN også bruger som titel på forestillingen. Betegnelsen dækker over – som i en hvilken som helst vertikal landsby – at man holder øje med hinanden (på godt og ondt) og i forskellige grader indgår i fællesskabet. Beboerne har skabt en række bottum-up-projekter, hvor man tager ejerskab, som præcis er det by- og boligplanlæggere mener der skal til, hvis et boligområde skal lykkes. Her bruger man for eksempel både det interne kaldeanlæg, der blev installeret til de ældre, til at ringe til hinanden i dagligdagen, og til at kalde op på, hvis en beboer ikke har vist sig nogle dage. Og også mange af fælleslokalerne bliver brugt som de oprindelig var tænkt lige som nye måder at bruge dem på, er kommet til, så der i dag findes byttecentral, fælles tv-stue og værtshus osv.

– Mange har fordomme om alment boligbyggeri og de mennesker som bor der, men som det oftest er, er virkeligheden mere nuanceret end sort og hvid, og vi har rigtig meget lyst til at invitere publikum ind i huset for at møde nogle af beboerne og give dem mulighed for at høre deres fortællinger og forhåbentlig gå rigere hjem end de kom, siger Lene Skytt.

Huset rummer 240 mennesker og ligeså mange interessante og rørende livshistorier. I »En landsby på højkant inviterer vi til bl.a. at møde drengen, der flyttede fra Thisted til 9. sal og mødte et uventet landsbyfællesskab, pigen på 1., der er blevet bedste ven med sin nabo, manden fra 15., der forelskede sig i sin syngende underbo og sømanden på 2., der gik i land og nu rejser verden rundet på Google Earth. Vi inviterer også ned i kælderen, hvor et par spøgelser huserer og op på toppen, hvor månen lyser over København.

Beboere i Urbanplanen får rabat ved køb af en ’LYKKE-billet’ til 115 kr. og unge i gruppe kan få en billet til 40 kr. Find link til en ’LYKKE-billet’ her.

PÅ & BAG SCENEN

MEDVIRKENDE Rosa Sand, Gry Guldager + musiker Nils Foss

INSTRUKTØR Lene Skytt

DRAMATURG Tine Byrdal

SCENOGRAF Katrine Gjerding

REKVISSITØR Anna-Karin Holm Sørensen

PRODUCENT FAMILIEN

FAMILIEN er et kunstkollektiv, der arbejder som et praksisfællesskab, hvor alle erfaringer og kunstneriske overvejelser bliver samlet i en fælles vidensbank.

TID & STED 1. - 10. marts man - fre kl. 19 lør kl. 17 + GOLDEN DAYS 15. - 24. september

Højhuset Peder Lykkesvej 61 2300 København S

PRESSEKONTAKT Janne Hovmand Storm janne@teatergrad.dk 26 16 22 56 teatergrad.dk

bottom of page