top of page

X-mændene vil skabe et tryggere Urbanplanen


En ny forening startet af unge vil hjælpe andre unge og skabe mere tryghed i Urbanplanen ved at få folk til at mødes på tværs. Siden sensommeren 2014 har en gruppe unge været engageret i projekt All-in. Sammen med forsker Mette Bladt og Socialrådgiver Rasmus Christensen har de udviklet konceptet: X-Mændene. X-Mændene er nu en selvstændig forening, der arbejder frivilligt for at skabe tryghed og udvikling for borgerne i Urbanplanen, som et supplement til de professionelle tiltag i området. X-mændene har særligt fokus på socialt udsatte børn og unge i området. Lokale rollemodeller Mange af de unge i gruppen har været på kant med samfundet. Nu er de alle inde i en positiv udvikling og klar til at hjælpe andre i den rigtige retning; ’Jeg har boet her i Urbanplanen i 20 år og jeg har aldrig haft en rollemodel at se op til. 20 år – det er altså lang tid. Nu vil vi gerne være rollemodeller for andre unge,’ fortæller Illias - en af X-mændene. X-Mændenes erfaring og det at de bor i området, giver dem en fordel i forhold til ’professionelle’ gadeplansarbejder, boligsociale ansatte osv. De har en unik adgang til og forståelse for de unge, fordi de har selv været der, hvor de unge er nu: ”Vi kender alle de forskellige ’tricks’ og kan dermed hurtigt identificere symptomer på at andre unge ikke trives eller er på vej i forkerte retninger,’ siger Ismail. Helt konkret er X-mændenes succeskriterier, at færre unge i området begår kriminalitet og at flere kommer i uddannelse. Et forandret UP Gruppen har ikke kun ambitioner med de andre unge i området – de vil også gerne skabe mere naboskab og dialog mellem de forskellige beboere i Urbanplanen. ’Vi vil rigtig gerne tale med beboerne og være med til at flere mødes med hinanden,’ siger Erkan –en anden fra gruppen og fortæller, at de det næste halve års tid vil lave forskellige events hvor alle kan være med. Håbet er, at mere dialog kan skabe et mere åbent sted, hvor alle kan med hinanden og hvor færre er utrygge. ”Vi kan gå på nok så mange tryghedsvandringer, men vi synes, at det er vigtigere, at vi mødes og taler sammen”, slutter Erkan.

Vil du vide mere om X-Mændene, så kom forbi når X-Mændene i de næste måneder påbegynder deres tryghedsaktiviteter i Urbanplanen. Hold med mere info her på siden..

bottom of page